Zapiekanka gulaszowa na 10 osób
Lubisz na ostro, dodaj do gulaszu świeżą chili.
Gulasz
Karkówka św. – 0,5 kg
Boczek św.– 0,5 kg
Kiełbasa cienka wędzona – 0,4
Fasola biała – 1 puszka
Knorr fix gulasz – 1 opakowanie
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Wino czerwone – 2 szklanki
Marchewka – 0,5 kg
Cebula – 0,3 kg
Vegeta eko – 2 łyżki
Papryka sypka słodka – 1 łyżka
Liść laurowy – 3 szt
Ziele angielskie – 5 ziaren
Pieprz czarny – ½ łyżeczki
Zasmażka brązowa – 2 łyżki
Bazylia suszona – ½ łyżeczki
Tymianek – ½ łyżeczki
Kminek - 1/3 łyżeczki
Karkówkę, boczek, kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy. Cebulę
i marchew pokroić w kostkę, dodajemy do mięsa, obsmażamy. Do garnka wlewamy 2
litry wody, wino, 2 łyżki vegety, papryka sypka liść laurowy, ziele angielskie,
zagotowujemy i dodajemy mięso z warzywami. Gotujemy aż mięso będzie prawie
miękkie. Do garnka z gulaszem dodajemy, zasmażkę, fix, koncentrat pomidorowy,
fasolę z puszki i gotujemy całość 10 minut. Przyprawiamy, solą, bazylią, tymiankiem,
kminkiem.
Kapusta kiszona – 1 kg
jabłko bez skóry - 3 szt
jabłko bez skóry - 3 szt
Woda
Liść laurowy – 3 szt
Ziele angielskie – 6 szt
Olej – 4 łyżki
Majeranek – 1 łyżka
Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości razem z jabłkiem tarkowanym. Na początku
gotowania garnek powinien być odkryty, dopiero po 10 minutach przykrywamy.
Staramy się by woda wyparowała samoczynnie. Na koniec dodajemy 1 łyżkę
majeranku.
Ziemniaki puree
Ziemniaki – 1,6 kg
Masło naturalne – 1 kostka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Koperek – 1 pęczek posiekany
Mleko – 0,3L
Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
Masło wiórki – 0,05 kg
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Bułka tarta
ser żółty tarkowany - 0,3 kg
ser żółty tarkowany - 0,3 kg
Ziemniaki gotujemy do miękkości (nie rozgotować) Odlewamy i
dobrze odparowujemy. Dodajemy pozostałe składniki i tłuczemy na puree około 3
minut.
Płaskie naczynie do
zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno naczynia dajemy
połowę puree, następnie wylewamy gulasz, na gulasz układamy kapustę kiszoną, ser tarkowany i
na górę rozsmarowujemy końcówkę purrę. Na górę rzucamy wiórki masła, polewamy 3
łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy po całości bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz