sobota, 8 marca 2014

Spaghetti z pieczarkami



Spaghetti z Pieczarkami


Receptura na 4 osoby


Makaron spaghetti - 0,6kg
Pieczarki - 0,5 kg
imbir -  1 korzeń ( 2 cm)
Pomidory z puszki kostka - 2 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 4 ząbki
olej - 0,2L
kolendra nasiona - 1 łyżeczka
Bazylia suszona - 1 łyżeczka\
Oliwa z oliwek - 0,1L

 Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i dodajemy – imbir, czosnek, cebulę, kolendrę, smażymy na małym ogniu aż wszystkie najlepsze smaki przedostaną się do oleju (nie spalić). Wyłączamy gaz na 5 minut. Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do eliksiru, (czyli na patelnię), a po to by pobudzić rozkosze smaku podniebienia. Dusimy całość - do czasu aż zacznie się rumienić. I tak nastał czas by dodać pomidory konserwowe.  Dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy – Bazylię, tymianek, pieprz, sól, cukier, oliwa z oliwek.

Makaron - gotujemy tak jak jest napisane na opakowani ( nie wolno rozgotować makaron)

Makaron mieszamy z sosem i podajemy, dla uczty podniebienia. Wino czerwone dla podkreślenia walorów smakowych.







 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz