niedziela, 1 września 2013

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Przepis 
Pasztet wykwintny 



Kurczak - 1 szt
Łopatka wieprzowa - 0,3 kg
Udko z indyka - 1 szt
Marchew - 0,3 kg
Seler - 0,3 kg
ziemniaki 0,3 kg
cebula - 0,2 kg
maggi - 4 łyżki
Pieczarki - 0,3 kg
wątroba drobiowa - 0,25 kg
Bułka tarta - 0,2 kg
Jaja - 5 szt
sól, pieprz
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

  Wątróbkę zalać mlekiem i zostawić w lodówce na 6 godzin, lub więcej. Kurczaka umyć  przekroić na 4 części  razem z udkiem z indyka, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa oczyścić (marchew, seler, ziemniaki), opłukać, dodać do kurczaka pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjąć, ostudzić i oddzielić z kości. Łopatkę umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z obraną i pokrojoną cebula oraz z opłukanymi pieczarkami, dodajemy rosół z gotowania i dusimy do miękkości (najlepiej dodać cały rosół, by smak został w pasztecie) Pod koniec duszenia dodać wątrobę (bez mleka), bułkę tartą oraz mięso drobiowe. Następnie wystudzić, zemleć 3 razy. dodać jajka i przyprawić. Blachę wysmarować olejem i posypać bułką tartą i wlać do środka masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 1,5 godziny.


 Jeśli ktoś ma ochotę na zabawę to  proponuje wyłożyć blaszkę paskami słoniny i marchewki (na zmianę)i posypać żelatyną.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz