czwartek, 20 czerwca 2013

Golonka w Coca Coli


A gdzie w tym wszystkim kuchnia?




Golonka, kieliszek dobrej wódki i na koniec film. Sprzedam dzisiaj przepis na golonkę, której smaku nie zapomnicie do końca życia. Wymyśliłem ją dobre parę lat temu i cały czas udoskonalałem. W obecnej formie, dla mnie jest idealna.

Golonka w Coca Coli


Przepis na 5 golonek

Golonki przednie – 5 szt.

Do garnka:

Piwo porter – 0,5L
Piwo karmi klasyczne – 0,5L
Piwo jasne 0,5
Coca Cola – 1L
Woda mineralna 0,5L + 2 kostki rosołowe
Sos sojowy  – 8 łyżek
Maggi – 4 łyżki  
Marchewka – 1 duża
Seler – ¼ szt.
Cebula – 1 duża
Miód – 2 łyżki
Musztarda – 2 łyżki
Keczup – 4 łyżki
Czosnek świeży – 8 ząbków
Curry – 1 łyżeczka
Cynamon – 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny – ½ łyżeczki
Papryka czerwona słodka – 1 łyżka
gorczyca - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Liść laurowy - 4 szt
Ziele angielski - 5 szt
Cukier – 4 łyżki
majeranek suszony - 1 łyżka
tymianek suszony - 1/3 łyżeczki
kminek mielony - 1/2 łyżeczki
Vegeta
Sól


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry, curry, cynamon, kminek, papryka czerwona słodka, pieprz czarny, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie. Smażymy całość, do czasu, gdy czosnek będzie jasno złoty ( nie może być brązowy, będzie gorzki wywar) Zalewamy płynami i dodajemy resztę składników, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Wkładamy golonki i gotujemy. W szybkowarze gotujemy około 1 godziny. W klasycznym garnku do miękkości ( około 3 godzin)

Najważniejsze jest to by ugotować dzień wcześniej i zostawić golonkę w wywarze na 24 godziny. Z wywaru robi się sos, ale wpierw należy zebrać tłuszcz, który jest na wierzchu.


Jeśli lubicie na ostro, to dodajcie do wywaru 3 ostre papryczki  


Do golonki polecam ziemniaki puree z masłem i kapustę smażoną



Na drugi dzień z golonkami możecie zrobić, co chcecie, ja polecam:

  1. Zagotować w wywarze i podać gotowaną
  2.  Wyjąć z wywaru u dobrze wytrzeć papierem, następnie usmażyć na oleju
  3. Wyjąc z wywaru i upiec w piekarniku 180*C przez 20 minut


Sos

Wywar z gotowania, wstawiamy na gaz, dolewamy 2 szklanki coca coli i „redukujemy” czyli gotujemy do czasu aż woda wyparuje i zostanie gęsta podstawa smakowa. Sos polewamy na golonkę.

Puree

Ziemniaki ugotuj w wodzie z mlekiem. Po odcedzeniu i odparowaniu dodaj 1-2 łyżki majonezu i całość utłuc.


Kapusta zasmażana


Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z masłem. Kapustę kiszoną dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy 1-2 łyżki mąki i zasmażamy, aż mąka zacznie ładnie pachnieć. Zalewamy całość rosołem i gotujemy 20 minut.Przyprawiamy, majerankiem, kminkiem sypkim, pieprzem czarnym.





Najedzony, więc czas na dobry film. Ze swojej strony polecam Fargo, film Braci 
Coen z 1996 roku.

Fargo
Ocena











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz