A gdzie w tym wszystkim kuchnia?
Golonka, kieliszek dobrej
wódki i na koniec film. Sprzedam dzisiaj przepis na golonkę, której smaku nie
zapomnicie do końca życia. Wymyśliłem ją dobre parę lat temu i cały czas udoskonalałem.
W obecnej formie, dla mnie jest idealna.
Golonka w Coca Coli
Przepis na 5 golonek
Golonki przednie – 5 szt.
Do garnka:
Piwo porter – 0,5L
Piwo karmi klasyczne – 0,5L
Piwo jasne 0,5
Piwo jasne 0,5
Coca Cola – 1L
Woda mineralna 0,5L + 2
kostki rosołowe
Sos sojowy – 8 łyżek
Maggi – 4 łyżki
Marchewka – 1 duża
Seler – ¼ szt.
Cebula – 1 duża
Miód – 2 łyżki
Musztarda – 2 łyżki
Keczup – 4 łyżki
Czosnek świeży – 8 ząbków
Curry – 1 łyżeczka
Cynamon – 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny – ½ łyżeczki
Papryka czerwona słodka – 1 łyżka
gorczyca - 1 łyżeczka
gorczyca - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Liść laurowy - 4 szt
Ziele angielski - 5 szt
Cukier – 4 łyżki
majeranek suszony - 1 łyżka
tymianek suszony - 1/3 łyżeczki
kminek mielony - 1/2 łyżeczki
majeranek suszony - 1 łyżka
tymianek suszony - 1/3 łyżeczki
kminek mielony - 1/2 łyżeczki
Vegeta
Sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę
z oliwek, dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry, curry, cynamon, kminek,
papryka czerwona słodka, pieprz czarny, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie. Smażymy
całość, do czasu, gdy czosnek będzie jasno złoty ( nie może być brązowy, będzie
gorzki wywar) Zalewamy płynami i dodajemy resztę składników, zagotowujemy i przyprawiamy
do smaku. Wkładamy golonki i gotujemy. W szybkowarze gotujemy około 1 godziny.
W klasycznym garnku do miękkości ( około 3 godzin)
Najważniejsze jest to by ugotować dzień wcześniej i zostawić
golonkę w wywarze na 24 godziny. Z wywaru robi się sos, ale wpierw należy
zebrać tłuszcz, który jest na wierzchu.
Jeśli lubicie na ostro, to
dodajcie do wywaru 3 ostre papryczki
Do golonki polecam ziemniaki puree
z masłem i kapustę smażoną
Na drugi dzień z golonkami możecie zrobić, co chcecie, ja
polecam:
- Zagotować w wywarze i podać gotowaną
- Wyjąć z wywaru u dobrze wytrzeć papierem, następnie usmażyć na oleju
- Wyjąc z wywaru i upiec w piekarniku 180*C przez 20 minut
Sos
Wywar z gotowania, wstawiamy na gaz, dolewamy 2 szklanki
coca coli i „redukujemy” czyli gotujemy do czasu aż woda wyparuje i zostanie
gęsta podstawa smakowa. Sos polewamy na golonkę.
Puree
Ziemniaki ugotuj w wodzie z mlekiem. Po odcedzeniu i
odparowaniu dodaj 1-2 łyżki majonezu i całość utłuc.
Kapusta zasmażana
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z masłem. Kapustę
kiszoną dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy 1-2 łyżki mąki i
zasmażamy, aż mąka zacznie ładnie pachnieć. Zalewamy całość rosołem i gotujemy
20 minut.Przyprawiamy, majerankiem, kminkiem sypkim, pieprzem czarnym.
Najedzony, więc czas na dobry film. Ze swojej strony polecam Fargo, film Braci
Coen z 1996 roku.
Coen z 1996 roku.
Fargo
Ocena
6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz