poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik z biszkoptami

Sernik z biszkoptami o smaku amaretto 





Jaja – 6 szt.
Szczypta soli
Cukier  – 100g
Esencja cytrynowa – 1 łyżeczka
Mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
Mleko – 0,1L ( jeśli twaróg to mleka 0,2L lub więcej)
Masło – 0,2kg
Budyń śmietankowy – 1 szt.
Mąka pszenna – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
Twaróg trzykrotnie mielony – 1kg lub gotowy, ale dobrej jakości
Tiramisu o smaku amaretto winiary – 80 g ( lub inne tiramisu w proszku)
Biszkopty – 12 szt






Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną masę. Żółtka zmiksować z cukrem, esencją waniliową i zagęszczonym mlekiem na puszystą masę. Następnie, cały czas ubijamy, dodawać stopniowo miękkie masło, budyń, mąkę pszenna wymieszaną z proszkiem do pieczenia,  tiramisu, mleko i ser. Ucierać aż masa będzie gładka (nie za długo bo inaczej opadnie). Masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Biszkopty nasączyć w płynie o smaku amaretto ( ostatecznie w mocnej kawie) Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia, masę przekładamy łyżką i układamy biszkopty, nie symetrycznie w środku masy. Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160*C i pieczemy około 70 minut (bez termo obiegu). Dla lepszej soczystości sernika możesz wlać wodę na blachę na której stoi sernik. Uwaga:, jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia. Sernik może opaść, ale nie przejmujcie się tym i tak będzie smaczny.

Sernik podajemy z marmoladą pomarańczową lub sosem waniliowym




Sos waniliowy 

Gotujemy budyń waniliowy z dodatkiem 1/2 łyżeczki olejku waniliowego - jak wyłączymy dodajemy 2 łyzki masła i  miksujemy malakserem na jednolita masę. Jak ostygnie miksujemy go jeszcze raz. I to wszystko " proste"? 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz