Sernik z biszkoptami o smaku amaretto
Jaja – 6 szt.
Szczypta soli
Cukier – 100g
Esencja cytrynowa – 1 łyżeczka
Mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
Mleko – 0,1L ( jeśli twaróg to mleka 0,2L lub więcej)
Masło – 0,2kg
Budyń śmietankowy – 1 szt.
Mąka pszenna – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
Twaróg trzykrotnie mielony – 1kg lub gotowy, ale dobrej
jakości
Tiramisu o smaku amaretto winiary – 80 g ( lub inne tiramisu
w proszku)
Biszkopty – 12 szt
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i
ubić je na sztywną masę. Żółtka zmiksować z cukrem, esencją waniliową i
zagęszczonym mlekiem na puszystą masę. Następnie, cały czas ubijamy, dodawać
stopniowo miękkie masło, budyń, mąkę pszenna wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, tiramisu, mleko i ser.
Ucierać aż masa będzie gładka (nie za długo bo inaczej opadnie). Masę
delikatnie wymieszać z pianą z białek. Biszkopty nasączyć w płynie o smaku
amaretto ( ostatecznie w mocnej kawie) Na blaszkę rozkładamy papier do
pieczenia, masę przekładamy łyżką i układamy biszkopty, nie symetrycznie w
środku masy. Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160*C i pieczemy
około 70 minut (bez termo obiegu). Dla lepszej soczystości sernika możesz wlać
wodę na blachę na której stoi sernik. Uwaga:, jeśli wierzch zacznie się za
bardzo rumienić, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić sernik w
piekarniku do wystygnięcia. Sernik może opaść, ale nie przejmujcie się tym i
tak będzie smaczny.
Sernik podajemy z marmoladą pomarańczową lub sosem waniliowym
Sos waniliowy
Gotujemy budyń waniliowy z dodatkiem 1/2 łyżeczki olejku waniliowego - jak wyłączymy dodajemy 2 łyzki masła i miksujemy malakserem na jednolita masę. Jak ostygnie miksujemy go jeszcze raz. I to wszystko " proste"?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz