Nie tylko latem i jesienią można robić przetwory. Zimą zaczyna się sezon na cytrusy, więc czemu nie zrobić np: marmolady z tych owoców?
Marmolada pomarańczowa z cytryną z nutą mięty i cynamonu
Proporcje na 5 słoików
Pomarańcze – 3 szt. (skórka z jednej pomarańczy)
Cytryny – 6 szt. (skórka z jednej cytryny)
Zimna woda – 2,5L
Cukier – ok. 1 kg
Mięta suszona – 4 szczypty
Cynamon mielony – 4 szczypty
imbir mielony - 2 szczypty
imbir mielony - 2 szczypty
Owoce dobrze szorujemy, sparzmy wrzącą wodą i wytrzyjmy do sucha. Obieraczką do warzyw, usuwamy skórkę z pomarańczy i drobno siekamy. Skórę z cytryny obieramy obieraczką i kroimy.
Wkładamy do torebki z gazy, zawiązujemy sznurkiem. Z owoców odrzucamy pestki, białe
włókna i drobno kroimy dokładnie zachowując sok. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy –
miąższ z sokiem, posiekaną skórkę z pomarańczy, gazę ze skórką cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu, aż połowa płynu odparuję.
Wyjmujemy torebkę. Mierzymy ilość otrzymanej pulpy i dodajemy taką samą ilość
cukru ( szklanka na szklankę). Znowu doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, co
jakiś czas, żeby cukier się rozpuścił. Następnie gotujemy, nie mieszając, do
uzyskania galaretowatej konsystencji (ok. 40 minut). W czasie gotowania należy
pamiętać o odszumowaniu (zbieraniu piany wytwarzającej się na powierzchni).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 szczypty mięty suszonej i 4 szczypty cynamonu i 2 szczypty imbiru,
odstawiamy na 5 minut, mieszamy i przekładamy marmoladę do sterylnych słoików.
Wekujemy i do spiżarki.
Sterylizacja – napełnij słoiki do połowy wodą i wstaw do mikrofalówki na 5
minut, aż się zagotuję. Nakrętki zalej wrzącą wodą.
..........********************..........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz