środa, 18 grudnia 2013

Marmolada pomarańczowa z cytryną


Nie tylko latem i jesienią można robić przetwory. Zimą zaczyna się sezon na cytrusy, więc czemu nie zrobić np: marmolady z tych owoców?



Marmolada pomarańczowa z cytryną z nutą mięty i cynamonu


Proporcje na 5 słoików


Pomarańcze – 3 szt. (skórka z jednej pomarańczy)
Cytryny – 6 szt. (skórka z jednej cytryny)
Zimna woda – 2,5L
Cukier – ok. 1 kg
Mięta suszona – 4 szczypty
Cynamon mielony – 4 szczypty
imbir mielony - 2 szczypty


  Owoce dobrze szorujemy, sparzmy wrzącą wodą i wytrzyjmy do sucha. Obieraczką do warzyw, usuwamy skórkę z pomarańczy i drobno siekamy. Skórę z cytryny obieramy obieraczką i kroimy. Wkładamy do torebki z gazy, zawiązujemy sznurkiem. Z owoców odrzucamy pestki, białe włókna i drobno kroimy dokładnie zachowując sok. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy – miąższ z sokiem, posiekaną skórkę z pomarańczy, gazę ze skórką cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu, aż połowa płynu odparuję. Wyjmujemy torebkę. Mierzymy ilość otrzymanej pulpy i dodajemy taką samą ilość cukru ( szklanka na szklankę). Znowu doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, co jakiś czas, żeby cukier się rozpuścił. Następnie gotujemy, nie mieszając, do uzyskania galaretowatej konsystencji (ok. 40 minut). W czasie gotowania należy pamiętać o odszumowaniu (zbieraniu piany wytwarzającej się na powierzchni). Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 szczypty mięty suszonej i 4 szczypty cynamonu i 2 szczypty imbiru, odstawiamy na 5 minut, mieszamy i przekładamy marmoladę do sterylnych słoików. Wekujemy i do spiżarki.


Sterylizacja – napełnij słoiki do połowy wodą i wstaw do mikrofalówki na 5 minut, aż się zagotuję. Nakrętki zalej wrzącą wodą.



..........********************..........

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz