wtorek, 28 stycznia 2014

Stopnie wysmażenia wołowiny



Jak wysmażyć wołowinę 




Wołowina, Polska - jako kraj, nie ma dobrej wołowiny, ponieważ my specjalizujemy się w mięsie wieprzowym. Wołowina najczęściej pochodzi z Ameryki, tak jak to był pięknie przedstawione w filmach. Najlepszym przykładem są Westerny np: LINK

Najdroższa wołowina na świecie, pochodzi z Japonii z okolic miasta Kobe. Mięso krów rasy Wagyu jest bardzo delikatne i równomiernie otłuszczone. Krowy są karmione specjalnymi mieszankami bez pestycydów i codziennie dostają Piwo na lepsze trawienie:)


Najpopularniejszą potrawą z wołowiny są Steki:


T-bone - stek w kształcie krzyża, z jednej strony rostbef, a po drugiej polędwica
Skirt Stek - jest to część od brzuch krowy
Sirloin Steak - rostbef (tzw. podrobiona polędwicą)
Rib Steak - antrykot
Polędwica wołowa - stek z polędwicy wołowej jest najbardziej szlachetny, np: tournedo ( chociaż ja uwielbiam t-bone)  
Porterhouse - rostbef z kością z dużą polędwicą
Top Sirloin - rostbef bez kości

Pod koniec smażenia dodaj masło wymieszane z estragonem (tak by nie przypalić masła) - Zdziwisz się !
Jeśli umiesz wykonać, to najlepszym dodatkiem do Steku, jest sos Berneński (polecam z czystym sumieniem)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz